:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 13

La Marxa de les Guilles ens ofereix el mes d’abril la possibilitat de conèixer els racons més bonics de Forallac.

PATRIMONI
Patrimoni PDF Imprimeix Correu electrònic

A Forallac tenim el privilegi de ser dipositaris d'un llegat patrimonial i arquitectònic d'extraordinari valor. El nostre municipi, probablement per la seva situació geogràfica, ha estat cruïlla de civilitzacions i escenari d'una rica història que ha deixat com a testimoni elements de gran rellevància.

Els primers pobladors de la zona ens han deixat com a testimoni elements de gran valor com els dòlmens. A aquests cal afegir els nombrosos vestigis dels ibers o dels romans. L'edat mitjana també ha estat extraordinariament generosa en restes. Per constatar-ho, només cal passejar, per exemple, pels nuclis antics de Peratallada o Vulpellac. A Forallac conservem una de les concentracions més notables de romànic català, amb exponents d’extraordinari interès com les esglésies de Sant Esteve de Canapost (s.XI) i Peratallada (s.XII); la petita esglesiola de Santa Susanna de Peralta; l’emblemàtica església de Santa Coloma de Fitor (es va consagrar el 948) o l’església de Santa Maria de Fonteta, reformada el s.XVIII, que té elements romànics del s.XI.

De construcció posterior, però així mateix molt significativa, és l’església de Sant Julià i Santa Basilisa de Vulpellac (s.XVI), d'estil gòtic tardà amb detalls renaixentistes. A Peralta, a més, es conserven les restes de l’antic castell, datat del s.XI.

El conjunt patrimonial es completa amb edificis tan significatius com els castells de Peratallada (s.XI) i de Vulpellac (s.XIV), exemple de l'arquitectura civil gòtico-renaixentista, que va ser declarat monument nacional el 1931. Comentari a part necessita el nucli de Peratallada, declarat conjunt històrico-artístic, que representa un dels testimonis més ben conservats pel que fa a arquitectura medieval.

El patrimoni etnològic també és molt remarcable i està format per un gran nombre de forns de calç, rajoleries, pous de glaç o elements diversos associats a l'explotació dels recursos forestals o el treball del camps.

Des de l'Ajuntament som plenament conscients d'aquesta realitat, i són nombrosos els esforços que destinem a la seva preservació i posada en valor.

 

Destacats