:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 2

Forallac és el quart municipi més gran del Baix Empordà en extensió, amb una superfície global de prop de 50 quilòmetres quadrats.

PATRIMONI
Patrimoni PDF Imprimeix Correu electrònic

A Forallac tenim el privilegi de ser dipositaris d'un llegat patrimonial i arquitectònic d'extraordinari valor. El nostre municipi, probablement per la seva situació geogràfica, ha estat cruïlla de civilitzacions i escenari d'una rica història que ha deixat com a testimoni elements de gran rellevància.

Els primers pobladors de la zona ens han deixat com a testimoni elements de gran valor com els dòlmens. A aquests cal afegir els nombrosos vestigis dels ibers o dels romans. L'edat mitjana també ha estat extraordinariament generosa en restes. Per constatar-ho, només cal passejar, per exemple, pels nuclis antics de Peratallada o Vulpellac. A Forallac conservem una de les concentracions més notables de romànic català, amb exponents d’extraordinari interès com les esglésies de Sant Esteve de Canapost (s.XI) i Peratallada (s.XII); la petita esglesiola de Santa Susanna de Peralta; l’emblemàtica església de Santa Coloma de Fitor (es va consagrar el 948) o l’església de Santa Maria de Fonteta, reformada el s.XVIII, que té elements romànics del s.XI.

De construcció posterior, però així mateix molt significativa, és l’església de Sant Julià i Santa Basilisa de Vulpellac (s.XVI), d'estil gòtic tardà amb detalls renaixentistes. A Peralta, a més, es conserven les restes de l’antic castell, datat del s.XI.

El conjunt patrimonial es completa amb edificis tan significatius com els castells de Peratallada (s.XI) i de Vulpellac (s.XIV), exemple de l'arquitectura civil gòtico-renaixentista, que va ser declarat monument nacional el 1931. Comentari a part necessita el nucli de Peratallada, declarat conjunt històrico-artístic, que representa un dels testimonis més ben conservats pel que fa a arquitectura medieval.

El patrimoni etnològic també és molt remarcable i està format per un gran nombre de forns de calç, rajoleries, pous de glaç o elements diversos associats a l'explotació dels recursos forestals o el treball del camps.

Des de l'Ajuntament som plenament conscients d'aquesta realitat, i són nombrosos els esforços que destinem a la seva preservació i posada en valor.

 

Destacats