:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 13

La Marxa de les Guilles ens ofereix el mes d’abril la possibilitat de conèixer els racons més bonics de Forallac.

L'Ajuntament edita el vídeo «Les dones d'abans, a Forallac», per commemorar el Dia de la Dona PDF Imprimeix Correu electrònic

(08.03.21) Les dones han tingut un paper molt important en l'evolució de la història recent de Forallac. Som el que som, en bona mesura, per la seva contribució i pel seu esforç. Malgrat tot, com ha passat arreu, a conseqüència dels estereotips dominants i d'un món molt masculinitzat, la seva contribució ha passat desapercebuda.

Aquest 8 març, aprofitant la celebració del Dia de la Dona, des de l'Ajuntament de Forallac hem volgut reivindicar aquesta tasca, generalment discreta i massa sovint injustament invisibilitzada.

Olga Galceran, regidora de Ciutadania de Forallac, argumenta que «ens hauria agradat fer-ho amb un acte públic i presencial, però l'actual context de pandèmia no ens ho permet. Ho farem, però, a través del documental Les dones d'abans, a Forallac, centrat en la dona treballadora a Forallac durant els darrers 50 anys.»

>> Veure el vídeo

Hem fet aquest viatge al passat a través del testimoni de 5 veïnes, cadascuna de les quals representa un dels nostres nuclis. Totes elles s'han obert, en un gran exercici de generositat i han compartit amb tots nosaltres una experiència de vida molt intensa. Elles són la Mercè Vert de Canapost, la Rosa Cufí de Fonteta, la Teresa Font de Peralta, la Dolors Sais de Vulpellac i la Dolors Frigola de Peratallada. Cadascuna ens ha explicat com era la seva vida des de la infància, la joventut i la vida en família. Tot fent una mirada cap a la feina, de com es compaginava la vida amb tantes hores de treball.

Galceran reconeix que «falten molts d'altres testimonis, però les seves aportacions són una mostra molt valuosa per documentar i entendre molt millor quina ha estat el paper de la dona a Forallac. Jo, personalment, de la infància al meu carrer recordo la Lolita de can Batllem i la seva germana, la Marta Prunell, la Maria Canyà, la Catalina de Can Serra, la Nita, la Maria, l'Antònia, la Rosario, la Quimeta, la Lola, la Catalina Figueras, i moltes altres que segur que em deixo. Estic segura que tots i totes tenim dones ben a prop, a les que estimem i admirem.»

Esperem que gaudiu tant com nosaltres d'aquestes històries plenes de realitat de dones fetes per tirar endavant. Deixem documentat doncs, com era el món femení abans i us invitem a fer una reflexió sobre el canvi en l'actualitat i del que encara ens queda per fer.

Moltes gràcies a totes les que heu participat i a totes les que no hi sou, però que també us tenim ben presents en aquest reconeixement.

 

 

Destacats