:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 5

Forallac acull la concentració de dólmens més importants de les comarques gironines. Un important nombre d'ells es troben encara en bon estat de conservació.

Fonteta-Fitor PDF Imprimeix Correu electrònic

Aquest recorregut s'endinsa en la història i en un entom natural de Fitor, el sector més oriental de les Gavarres, constituït per una península muntanyosa amb una plana central d'on davallen diverses valls amb les rieres encaixades. La vegetació és espessa i boscosa, on el suro és l'arbre dominant. El poblament de Fitor és immemorial, així ho avala el fet de constituir la concentració dolmènica més important del Baix Empordà. Fitor també havia estat pas obligat dels camins que comunicaven Girona i l'Empordà cap a Palamós, el trajecte més curt i històricament més segur. Distància aproximada del recorregut: 16 Km.
Bibliografia: Aquesta ruta ha estat extreta del llibre «A peu pel Baix Empordà»

Km Parc Total
0,000 0' 0' FONTETA. El poble de Fonteta, situat a 1,5 km a 0,000 llevant de la Bisbal d'Empordà, és un petit nucli medieval i punt de partida de la nostra ruta cap a Fitor. Sortirem de la font que hi ha al capdamunt del carrer de la Constitució.
2,260 35' 35' CREU DELS FRARES. Petit coll estratègic que separa les aigües de la riera de la Marqueta de les que van al pla de Fonteta. Un xic més avall podrem optar per agafar un camí que surt a la nostra dreta i s'enfila al puig de Miraviles des d'on es pot contemplar una magnífica panoràmica sobre les Gavarres.
3,897 23' 58' COLLET. Ja som dins els antics dominis de Fitor en un petit collet i cruilla de camins. El sender de la dreta ens portaria a les ruines del que fou el mas Anguila. El camí de l'esquerra s'enfila cap al Falguerar. Nosaltres continuem recte i comengarem a baixar fins a trobar la riera de la Marqueta.
4,595 9' 1h 07' ROCA DEL DUC. Travessem la riera de la Marqueta que recull les aigües de la riera de Fitor i la Cavorca que s'han agermanat aigües amunt. A la nostra esquerra, enmig de la vegetació, s'aixeca una paret rocosa anomenada roca del Duc. El camí que seguim comenta a pujar cap a la plana de Fitor.
5,690 19' 1h 26' CAN CALS. Després de seguir paral·lels a la riera de Fitor, arribem als contraforts de can Cals, mas important de Fitor, sortosament restaurat i dels pocs que encara són habitats. A peu del camí podrem observar les restes del que fou un pou de glaç, una activitat industrial peculiar que es desenvolupà a les Gavarres durant els segles XVII i XVIII i que aprofitava l'aigua de les rieres per desviar-les a una bassa on es glaçava i s'emmagatzemava als pous de glaç.
6,890 20' 1h 46' CAN MARINES. El camí, excavat a la roca, s'enfila força i encara es poden observar les empremtes de les rodes dels carros que transitaven per aquesta via. Passarem per can Merina, un mas enrunat a prop de l'ermita de Fitor.
7,390 7' 1h 53' PARROQUIA DE FITOR. L'església parroquial de Fitor fou consagrada l'any 948 i és dedicada a Santa Coloma. El conjunt arquitectònic és romànic i d'una bellesa extraordinària, on destaquen els absis del segle X, una bona part dels quals estan construïts amb la tècnica anomenada opus spicatum i el campanar, amb una torre de finestres geminades, decoració d'arcs cecs i coberta piramidal.


PROPOSTA PER A LA TORNADA.
Visitant els dólmens
Per tornar a Fonteta us recomanem seguir el camí que coincideix amb el GR-92 fins al mas Plaja. En direcció a Fonteta s'arriba a la cruïlla del camp de la Lloreda, es tomba cap al camí que puja en direcció oest cap a la serra de Cals on trobarem els dólmens de: TRES PEUS, SERRA DE CALS i TRES CAIRES. Més tard es passa pel Falguerar on el camí davalla cap a Fonteta.Aquesta proposta ens permet una visita a una de les zones megalítiques més importants de l'Empordà i a la vegada tornar per un camí diferent i molt atractiu.

 

Destacats