:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 4

El nuclis medievals de Peratallada i de Vulpellac estan declarats Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Rehabiliten l'església de Santa Coloma de Fitor PDF Imprimeix Correu electrònic

L’església de Santa Coloma de Fitor està essent objecte d’una importantíssima intervenció arquitectònica que garantirà l’estabilitat del campanar, la impermeabilització de la teulada i la recuperació de diferents elements romànics. També es rehabilitarà la plaça pública. Un estudi geotècnic descarta cap perill estructural i conclou que l’església està ben assentada.

Les obres que s’estan fent a Santa Coloma de Fitor representen l’actuació més important que s’hi fa des de l’any 1984, quan es va condicionar l’església de la manera com ens ha arribat als nostres dies. En aquell moment l’estat de conservació era realment precari, sobretot pel que fa al campanar, que es va haver d’apuntalar i recalçar. Gairebé tres dècades després l’edifici s’ha anat deteriorant i presentava patologies que requerien una nova intervenció.

Les obres tenen un cost de 215.000 euros i es porten a terme en el marc del programa Romànic Obert que promouen la Generalitat i l’Obra Social la Caixa per donar un impuls a la restauració, millora i prevenció del patrimoni romànic català.


En el moment de redactar el projecte arquitectònic, sota la supervisió del Bisbat de Girona, una de les principals preocupacions dels responsables de la conservació de l’església era la inclinació del campanar i si les fissures i esquerdes podien comportar danys irreparables a la llarga. També eren molt greus les humitats que es produïen a l’interior com a conseqüència de la manca d’aïllament dels murs laterals i del mal estat de la teulada.

Estudi geotècnic
Per tal de determinar objectivament per quin motiu el campanar està tombat cap al nord i conèixer l’estat estructural del conjunt de l’edifici, es va realitzar un estudi geotècnic amb l’objectiu d’analitzar el sòl sobre el qual està aixecada l’església. Segons es desprèn de l’estudi, ni les esquerdes, ni les fissures, ni la inclinació de la torre són importants des del punt de vista de la seguretat i l’estabilitat de l’edifici. Les fissures són les normals que es provoquen pels petits moviment de dilatació i les esquerdes marquen ampliacions que ha sofert l’església al llarg dels anys.

Pel que fa a la torre, tot i que està inclinada, no presenta esquerdes, la qual cosa vol dir que en un moment donat es va moure i es va reparar, sense que posteriorment s’hagin reproduït les condicions per augmentar-ne la inclinació. D’acord amb aquestes conclusions, s’ha decidit no actuar-hi ni als fonaments ni al subsòl, ja que es considera que l’edifici està ben assentat.

Connexió de les dues naus
L’edifici patia diverses patologies i alteracions del seu aspecte original com a temple romànic. En aquest sentit, una de les actuacions estructurals més importants que s’hi ha fet ha estat recuperar l’obertura de dos arcs tapiats que estan situats a la cambra del costat nord-oest: un comunica amb la volta de sota el campanar, i l’altre amb la nau central de l’església. Això ha fet guanyar en amplitud i lluminositat l’interior de l’església, que ofereix una nova perspectiva.

Els treballs han inclós la reparació de la teulada, les fissures i les esquerdes detectades, tant interiors com exteriors. D’aquesta manera s’ha garantit una correcta impermeabilització de l’edifici. També s’han reparat la major part d’obertures i està previst refer totalment el paviment de la plaça pública, actualment en molt estat de conservació.

 

Destacats