:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 11

La Cuita de Forns de Rajoler de les Gavarres ens permet reviure el procés tradicional de cocció de la ceràmica a la rajoleria del mas Frigola.

L'Ajuntament rep la gàbia de Fitor desapareguda fa quaranta anys PDF Imprimeix Correu electrònic

(20.10.14) L’expresident de l’Associació d’Amics de Fitor, Lluís Molinas, va lliurar ahir a l’alcalde de Forallac, Josep Sala, la famosa gàbia que, segons s’ha transmès, podria haver tingut en el seu interior el cap d'un dels tres bandolers esquarterats per haver matat el capellà de Fitor l'any 1817. El lliurament es va formalitzar durant el tradicional Aplec de Fitor. D’aquesta manera, Molinas donava compliment a la voluntat de la persona «anònima» que l’havia tingut amagada en la seva propietat durant més de 40 anys .Aquesta gàbia de ferro era l’única que es conservava de les tres que es van posar penjades al voltant de l’església, però algú la va robar a principis dels anys setanta del segle passat i havia restat desapareguda fins que a finals d’octubre de 2012 es va retornar.

Molinas va recordar la història de la gàbia i de com va anar a parar a les seves mans. Va explicar que un dia va rebre a casa seva un senyor de Palafrugell que li havia demanat de veure’s perquè li havien fet un encàrrec. Aquest senyor, que li mereixia tota la credibilitat, li va explicar que feia d’intermediari d’una persona, amb el propòsit d’entregar-li un objecte històric. En cap moment, però, li va desvetllar el seu nom perquè es trobava sota secret de confessió. Segons Molinas, l’encàrrec li va fer el fill de l’home que havia sostret la gàbia. Segons sembla, es trobava en un xalet de Llafranc, i podria haver estat el recipient d’una planta ornamental. El fill va pujar fa dos anys a l’aplec i en veure l’ambient i la devoció que hi havia a l’entorn de Fitor, va prendre la decisió de retornar-la al seu origen. Probablement va sentir un cert remordiment de consciència ja que n’era coneixedor de la sostracció realitzada pel pare. L’alcalde, Josep Sala, es va mostrar molt satisfet i gratament sorprès pel retorn d’un objecte, envoltat de llegenda, del qual se n’ha parlat molt. De fet, va recordar que és una de les històries que sempre s’expliquen al voltant de l’església i la rectoria de Fitor. Precisament, a l’interior de la recent remodelada església es pot veure la pedra sepulcral que es va col·locar al llindar de l’entrada, en record al rector Joan Batlle i del tràgic succés. Sala s’ha compromès a conservar la peça i a exposar-la al públic. Va dir que el millor lloc per fer-ho era a l’interior de la rectoria, juntament amb d’altres elements vinculats al conjunt patrimonial i natural de Fitor. En aquest sentit, va recordar que l’Ajuntament ha demanat al Departament de Medi Ambient la cessió d’ús de la rectoria, ja que el Consorci de les Gavarres, entitat que fins ara el gestionava, n’ha renunciat perquè no en podia assumir el cost de manteniment.

Relleu a la presidència dels Amics de Fitor

El lliurament formal de la gàbia va anar precedit del discurs de comiat de Molinas com a president de l'Associació d'Amics de Fitor. Ocupava el càrrec des de feia 15 anys, quan es va crear l'entitat, promoguda pel desaparegut bisbalenc Quim Figueres. El substituirà Jaume Picazo, que va tenir unes emotives paraules d'agraïment a la tasca portada a terme per Molinas i li va fer entrega d'un detall en reconeixement a la seva dedicació. 

Destacats