:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 4

El nuclis medievals de Peratallada i de Vulpellac estan declarats Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

L’Ajuntament senyalitza els elements patrimonials més significatius del municipi PDF Imprimeix Correu electrònic

(22.08.13) La riquesa històrica, paisatgística i cultural de Forallac és del tot inqüestionable. Arreu del municipi es conserven elements o vestigis representatius de la nostra història, que han anat deixant les diferents generacions d’acord amb el context en què els va tocar viure. Amb l'objectiu de posar en valor l’important llegat arquitectònic, arqueològic i etnològic dels nostres nuclis, l'Ajuntament ha senyalitzat 26 elements amb plafons de diferent format en funció de la seva tipologia. D'aquesta manera tant la població resident, com els visitants, podran conèixer una mica més la nostra història. El projecte parteix d’un exhaustiu treball de documentació i recerca.

La situació Forallac, en un territori de pas i d’assentament de diferents cultures, ha permès que siguem dipositaris d’un llegat cultural de primer ordre. En pocs municipis es conserva un patrimoni tan extens i variat, on podem trobar dòlmens, testimoni dels primers pobladors de la zona, o castells, esglésies i nuclis medievals de primer ordre com els de Vulpellac i Peratallada. Hi ha pocs casos en tot Catalunya on un municipi tingui dos nuclis declarats bé cultural d’interès nacional (BCIN). Tot això sense oblidar les restes de l’activitat humana vinculada a l’aprofitament de les Gavarres, com poden ser rajoleries, forn de calç o places carboneres. Tot aquest patrimoni ens permet entendre els nostres avantpassats i la seva manera de viure.

D'aquest conjunt, n'hi ha un nombre important que destaca per la seva singularitat arquitectònica,o pel seu interès històric o etnològic. Això ha empès l’Ajuntament a elaborar un projecte global de senyalització, amb l'objectiu de protegir-lo i donar-lo a conèixer. La regidora de Cultura, Marta Chicot, ha explicat que d'aquesta manera es vol apropar tota aquesta riquesa tant a la població resident, com als nombrosos visitants. També ha assenyalat que es vol fer possible la descoberta d'edificis, espais i racons significatius de forma autònoma i lliure. Recorda que el patrimoni històric és un dels principals atractius turístics de Forallac, per la qual cosa aquest projecte és una eina al servei de la dinamització local.

Antecedents
Amb anterioritat l’Ajuntament ja havia senyalitzat alguns d’aquests elements patrimonials, com la rajoleria de Can Frigola, la Carbonera, l’església de Sant Esteve i la necròpolis de Canapost. Únicament en la senyalització a la Carbonera i a Canapost es va realitzar amb criteris unitaris. En d’altres indrets la senyalització l’ha realitzat el Consell Comarcal del Baix Empordà o la Diputació de Girona, per la qual cosa la dispersió de criteris, format i disseny és més accentuada.

Per aquest motiu s'ha elaborat un projecte global, a partir d’uns criteris de disseny unitari que permet realitzar una senyalització entenedora, atractiva, duradora i en definitiva funcional, extensible a tot el municipi, i ampliable en un futur en funció de possibles nous elements a considerar.

Treball de recerca
La confecció de cada plafó ha estat el resultat d’un llarg procés de recerca històrica i documental. Per bé que s’han elaborat de manera el més sintètica i entenedora possible, al darrere hi ha hagut un exhaustiu treball per inventariar i contextualitzar cada element. En alguns casos, per tal de fer més didàctica l’explicació s’han elaborat il·lustracions que recreen com havien estat en el seu moment de màxim esplendor. Aquests dibuixos donen un caràcter molt pedagògic als plafons.

Elements senyalitzats

PERATALLADA
1. Peratallada - Introducció històrica
2. Torres de defensa
3. Fossats defensius
4. Castell palau
5. Torre de l’Homenatge
6. Església de Sant Esteve
7. Peratallada moderna – s. XVI - XVIII
8. Plaça de les Voltes
9. Plaça de l’Oli

VULPELLAC
10. Vulpellac - Introducció històrica
11. Muralla i torres
12. Castell i església de Sant Julià i Santa Basilissa
13. Carrer Nou

CANAPOST
14. Clots de Sant Julià
15. Camí d’Empúries

PERALTA
16. Església de Santa Susanna de Peralta
17. Castell de Peralta
18. Cau dels Pins - Segar i Batre
19. Església de Sant Climent de Peralta

FONTETA
20. Fonteta – Introducció històrica
21. Església de Santa Maria
22. Font pública
23. Forns de calç

GAVARRES
24. Rajoleria de Can Frigola
25. Dòlmens de Fitor
26. Església de Santa Coloma de Fitor

 

Destacats