:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 5

Forallac acull la concentració de dólmens més importants de les comarques gironines. Un important nombre d'ells es troben encara en bon estat de conservació.

La cuita de calç de Fonteta, al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya PDF Imprimeix Correu electrònic
(09.11.18) El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, emplaçat a Terrassa, va acollir ahir la presentació del documental Picant Pedra, d’Antoni Martí, que documenta de manera exhaustiva i detallada el procés de la cuita de calç tal com s’havia fet tradicionalment a Fonteta i a Sant Climent de Peralta (Baix Empordà). La presentació es va programar en en el marc de l’exposició temporal «Empordà industria», on es fa un recorregut per l’Empordà a través dels diferents paisatges i indústries des del segle XVIII, oferint una visió de la seva evolució històrica, de la tipologia industrial i dels diferents models de la industrialització.
 

 
La projecció va comptar amb l'assistència al museu d'una àmplia delegació de responsables i col·laboradors de la cuita, que prèviament van poder fer una visita guiada per les instal·lacions d'un dels museu més importants del país.
 

 
La presentació del documental va anar a càrrec del mateix realitzador Antoni Martí; de l'impulsor i coordinador de la cuita, Josep Matés; de l'alcalde de Forallac, Josep Sala, i del director del museu, Jaume Perarnau, que va destacar la importància que té per al patrimoni del país la recuperació i la documentació d'aquest ofici tradicional.
 
Picant pedra documenta la primera cuita de calç al forn gran d’en Torró de Fonteta (Bé Cultural d’Interès Nacional des del 2011), que es va fer a finals del mes de maig del 2018, després de mesos de preparatius. Desenes de persones es van involucrar en l’encesa per recuperar el forn, desemboscar-lo, gratar en els estrats i emplenar-lo amb pedra, en una acció per recuperar una de les professions que van donar feina i prosperitat durant segles a les Gavarres.
 
El documental ha estat impulsat pel terrisser Josep Matés, realitzat per Antoni Martí i produït per Dolors Fuster. És el resultat de la suma de voluntats i voluntaris amb el suport de l’Ajuntament de Forallac.
 
 
 

Destacats