El col·lectiu Peratallada+ ofereix una xerrada-degustació sobre l’herència de la cuina medieval Imprimeix

(30.09.15) El col·lectiu Peratallada+ i l’Ajuntament de Forallac organitzen aquest dijous 1 d'octubre (19 h, Sala d’Exposició El Teatret, de Peratallada), una xerrada-degustació, oberta al públic, al voltant de l’herència de la cuina medieval en la restauració local. L’activitat donarà el tret de sortida als actes programats amb motiu de la XXI Fira Medieval de Peratallada, que se celebra aquest cap de setmana 3 i 4 d’octubre.

La xerrada anirà a càrrec del reconegut periodista gastronòmic Salvador Garcia Arbós i porta per títol Relíquies de la cuina medieval. Es complementarà amb una mostra de tastets de receptes conegudes i reputades a l’edat mitjana i avui  encara presents a la nostra cuina o que han inspirat alguns grans plats actuals. Seran cuinats i oferts per establiments adherits al col·lectiu Peratallada+:

La Riera: Escabetx és un dels grans plats medievals, especialment de peix. El guisat de vinagre i espècies canviarà definitivament amb la descoberta de Amèrica,

La Roca: Ànec amb pomes. Peres o pomes, de varietats dures i aspres, com els codonys, són un gran acompanyant i desengreixant de les carns.

Can Nau: “relleno” i botifarra dolça. Són dos plats agredolços de clara reminiscència medieval.

Can Bonay: Almadroc o allioli de formatge; escabetx de pit d'ànec i una panada, molt comuna en els receptaris medievals i avui molt vives a Mallorca i al País Valencià.

La Masia: Cuinarà els seus populars cargols, una de les menges que ha perdurat al llarg de totes les èpoques.

La Cort: Porrada, una crema de porros que demostra que l’invent dels porros amb làctics no és americà, ni gal·lès, ni francès. La primera menció històrica és amb llet de cabra, però també la feien amb llet d’ametlles.

SticBé: Piment, vi especiat, considerat per a molts com el precursor de la ratafia.

L’ambientació de l’acte reproduirà una estança de trobada de l’època i anirà a càrrec de l’empresa e-masovers.


Es tracta de la primera iniciativa pública que promou Peratallada+, un col·lectiu integrat per establiments del sector turístic (restauració, allotjament, comerç i serveis), que recentment s’ha constituït amb l’objectiu de reforçar la promoció i la dinamització local. Peratallada+ és, també, una marca pròpia de qualitat a la qual s’hi poden acollir tots els establiments del municipi. Per accedir-hi, caldrà que passin un procés d’assessorament i auditoria previs. L’objectiu és garantir a tots els clients que l’establiment està compromès amb la màxima qualitat, d’acord amb els estàndards que es pot esperar d’una destinació consolidada i de tan renom, com és Peratallada.

XXI Fira Medieval de Peratallada

Com ja és tradició, la Fira Medieval de Peratallada, una de les més veteranes de les que se celebren a Catalunya, arriba amb un atapeït programa d’actes. La celebració permetrà que tots els visitants puguin reviure intensament l’esplendor del que va ser una les viles catalanes més importants durant l’edat mitjana.

La fira segueix el model d’anteriors edicions. L’eix vertebrador continuarà essent el mercat d’època on els visitants podran trobar tota mena de productes elaborats artesanalment: formatges, mel, herbes, pa, pastissos, etc. Les parades estaran distribuïdes pels carrers i places del conjunt històric.

El cap de setmana medieval, que organitza l’Ajuntament de Forallac, s’obrirà el dissabte a les 10.20 h amb un “Pregó Eclesial”, a la plaça del Castell, a càrrec de Xarop de Canya. Tot seguit hi haurà una animada cercavila. Durant el dia s’aniran desenvolupant diversos espectacles d’època per diferents racons, places i carrers. Durant els dos dies, a l’Arbreda hi haurà jocs medieval amb ponis, demostració d’oficis de l’època a la Plaça del Castell i recorregut amb rucs al carrer de la Riera.