:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 12

El gruix principal de l’oferta turística de Forallac es concentra a Peratallada, un dels pobles medievals més ben conservats de Catalunya.

L'historiador Pep Matas encén la carbonera 2012 PDF Imprimeix Correu electrònic

L'historiador bisbalenc Pep Matas va ser l'encarregat de realitzar l'encesa d'honor de La Carbonera de Forallac 2012. Com és tradició, l’acte es va fer coincidint amb la festivitat del 12 d’octubre i va aplegar centenars de persones.

Matas va ser el promotor de la primera carbonera que es va fer l’any 1993 al mas Baulida dels Metges, després d'engrescar dos vells carboners en el projecte, en Lluís Pla i en Simon Cruañas. Per aquest motiu, i coincidint amb el 20è aniversari de la festa, l’Ajuntament li ha volgut reconèixer institucionalment la tasca que ha portat a terme en favor de la recuperació de la memòria d'aquest vell ofici. L’alcalde, Josep Sala, li va agrair públicament la iniciativa i va destacar el compromís que sempre ha mostrat en tot el que fa referència a la preservació de la patrimoni de les Gavarres. Matas, per la seva banda, va recordar com es va iniciar tot, en el context de l’ambiciós projecte que pretenia recuperar les Gavarres com a espai d’interès cultual i etnològic.

Durant la cerimònia es va recordar, a més, Quim Costa, carboner de la Jonquera, que va morir fa poques setmanes. Costa, juntament amb els seus fills Jean Louis i Marc, van fer una pila a Forallac els anys 2007 i 2008, i des d'aleshores era una persona molt arrelada a la festa. L’Ajuntament va lliurar als seus fills i a la seva vídua una placa commemorativa.

Per celebrar el 20è aniversari, dues dones del curs municipal de cuina van elaborar una gran coca, que van repartir entre els assistents.

La carbonera es podrà visitar fins el 27 d'octubre.

[+] Vídeo de l'encesa a totbisbal.com / Gravació: Xevi Codolà Vilahur

 

Destacats