:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 2

Forallac és el quart municipi més gran del Baix Empordà en extensió, amb una superfície global de prop de 50 quilòmetres quadrats.

Carta de l'alcalde de Forallac sobre la presència de fitosanitaris a l'aigua PDF Imprimeix Correu electrònic

(13.08.16) L'alcalde de Forallac, Josep Sala, ha enviat aquest matí una carta a totes les llars dels municipi en relació amb la recent declaració de l'aigua com a no potable. Us la reproduïm a continuació:

Benvolgut/benvolguda,

La gestió de l'aigua ha estat des de fa molts anys una prioritat per al nostre Ajuntament. No fa massa anys que ens trobàvem en una situació molt delicada degut a les limitades reserves de la nostra principal captació, l'aqüífer de Castell d'Empordà, i a l'elevada concentració de nitrats, un tema que afectava i afecta, encara, una gran part de les zones agrícoles de Catalunya. Aquesta vulnerabilitat s'agreujava amb l'arribada de períodes de sequera, que en les nostres latituds són freqüents. Patíem, per tant, un problema seriós tant de quantitat com de qualitat, i sempre estàvem exposats a les oscil·lacions de l'aqüífer de Castell d'Empordà.

Per tot això, no vam deixar de reclamar a l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que és qui té competències, una solució definitiva, estable i de futur, adequada a les necessitats i bon servei que ens mereixem. No va ser fàcil arribar a aquesta tan desitjada solució, però, finalment, es va materialitzar amb l'obertura d'un nou pou a Fontanilles, a l'aqüífer del Baix Ter. La captació va entrar en servei el novembre de 2007, tot i que el nostre Ajuntament ja la va posar sobre la taula el 2001.

Des que tenim dos pous d'on proveir-nos, hem gaudit d'un bon servei i no hem hagut de patir en moments de sequera. Malauradament, però, el 3 d’agost el Departament de Salut va declarar com a no potable l'aigua de la xarxa pública per una concentració de dos productes fitosanitaris en el pou de Castell d’Empordà, per sobre del que permet la normativa espanyola. Certament, es tracta d'un fet excepcional, difícilment previsible i que apareix a les analítiques de control d'una manera sobtada. És pràcticament impossible saber per quin motiu s'ha produït aquest excés de productes, ni d'on provenen ni quan es van realitzar. Hem de pensar que tant els pagesos com les autoritats sanitàries vetllen perquè es compleixin les bones pràctiques i no s'utilitzin més del compte, però la realitat és que el fet s'ha produït i que hi hem de donar una resposta.

Tan bon punt en vam tenir coneixement, els dos ajuntament afectats, el de la Bisbal d’Empordà i el de Forallac, vam informar la població i ens vam reunir amb les autoritats sanitàries, l'ACA, Sorea i amb experts en la gestió de l'aigua. La prioritat ha estat doble: donar compliment a les obligacions que tenim com a responsables del servei d’abastament d’aigua potable i de salut pública municipal; i la de mobilitzar tots els estaments necessaris per posar en marxa una solució tècnica urgent i amb garanties de futur.

Des del primer dia hem treballat coordinadament, sense estalviar gestions, trucades i reunions, perquè és una situació greu a la que cal respondre amb celeritat i eficiència. Tot i que els paràmetres estan força per sota de les recomanacions internacionals, ens hem d'atendre al que diu la normativa estatal, més restrictiva, i per tant, hem d’actuar en conseqüència. No cal ser alarmistes, però tampoc podem minimitzar el que ha passat.

Així mateix, qui vulgui utilitzar aquesta excepcional circumstància amb d'altres finalitats que no siguin estrictament les de contribuir a la solució, s'equivoca i fa un flac favor al conjunt de la ciutadania. És un tema que ens afecta a tots, i entre tots el resoldrem.

Després de plantejar diferents opcions, ara mateix puc dir-te que en breu es normalitzarà el servei. Els propers dies instal·larem, de manera provisional, uns filtres de carbó actiu que permetran potabilitzar l'aigua. La instal·lació s’ubicarà entre el carrer Canigó i el dipòsit de l’aigua, en un punt per on passa la canonada d'abastament que porta l’aigua captada al pou de Castell d’Empordà.

Es tracta d'una solució provisional, perquè la definitiva passarà per incrementar la captació actual del pou de Fontanilles. Actualment ens pot aportar fins al 50 % de l'aigua que consumim, però volem que es pugui arribar al 100 % per si en un futur ens trobem en una situació com l'actual, en què no podem abastir-nos del pou de Castell d'Empordà. Perquè això sigui possible, cal una autorització administrativa per incrementar la concessió de metres cúbics que captem i també s’han de fer millores tècniques en la infraestructura que ens fa arribar l'aigua des de tan lluny. En pocs dies tindrem els estudis i projectes, i procedirem a fer els tràmits per concretar la solució definitiva. Mentrestant, però, en menys de dues setmanes tindrem aigua potable.

El que ens ha passat ens ha de fer veure que, tot i la millora experimentada els darrers anys, encara cal que fem un pas més en el servei d’abastament d’aigua potable. A més, tots plegats hem d'aprendre i treure conclusions perquè, tot i ser un fet important, no es pugui produir una situació encara més greu.

A part d'explicar-te tot això, vull demanar-te disculpes per les molèsties ocasionades i agrair-te la comprensió per un tema que ens afecta a tots i que des de l'Ajuntament tenim com a màxima prioritat. Estic segur que aviat, en un proper escrit, et podré informar que el malson ja ha passat i que tenim una aigua d’excel·lent qualitat.

Cordialment,

 

Josep Sala i Leal
Alcalde

Forallac, 12 d’agost de 2016

 

Destacats