:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 3

Forallac conserva una de les concentracions més notables de romànic català.

Dissabte arrenca la Carbonera de Forallac, marcada enguany per la commemoració del seu 25è aniversari PDF Imprimeix Correu electrònic

(28.09.17) La Carbonera de Forallac, que arrenca aquest dissabte 30 de setembre amb el procés d'empilar (a les 9h, al paratge Lluís Pla i Pascual, de Sant Climent de Peralta), viurà enguany una edició molt especial amb la commemoració del seu 25è aniversari. S'han programat diverses activitats que permetran rememorar el camí recorregut i retre el merescut homenatge a totes les persones que han fet possible aquesta festa. Entre d'altres iniciatives, cal destacar que Editorial Gavarres ha editat d'un extens monogràfic, amb reportatges, entrevistes, perfils i moltíssimes fotografies, que es farà públic el 12 d'octubre, durant l'encesa de la pila. D'altra banda, el realitzador i col·laborador de la Carbonera, Antoni Martí, presentarà un documental commemoratiu el divendres 13 d’octubre a les 20 h.

El cartell anunciador d'aquest any també té una connotació commemorativa. Està protagonitzat per una gran fotografia de l'any 1998, en la qual apareixen Lluís Ribas, Lluís Pla i Martí Pruneda, tres dels carboners impulsors i ànimes de la Carbonera, a Sant Climent de Peralta (Forallac).

Encesa honorífica a càrrec d’Ernest Costa

Pel que fa a l'encesa honorífica d'enguany, també tindrà un simbolisme especial coincidint amb el 25è aniversari, ja que anirà a càrrec del polifacètic i reconegut fotògraf, periodista i documentalista Ernest Costa i Savoia ( Bescanó, 1940). Costa ha estat qualificat com el "notari visual del nostre país", especialment en tot allò relacionat amb el paisatge, la natura i el patrimoni etnològic. Des de l’organització s’ha considerat que personifica bona part dels valors que van inspirar i continuen guiant la celebració de la Carbonera, com són la recuperació i posada en valor del nostre patrimoni etnològic, cultural i identitari. Costa ha seguit de ben a prop l’evolució de la Carbonera i l’any 1995 va posar imatges a un dels llibres, de referència en la matèria, El temps del carbó, escrit per Xavier Cortadellas.

Activitat fins al 29 d’octubre

Els actes de 25a carbonera arrenquen el dissabte 30 de setembre, a partir de les 9 h, amb el procés d'empilar. El dissabte següent, s'embalumarà i com és tradició, el 12 d'octubre s'encendrà. El procés de rescaldejar i desempilar es portarà a terme entre els dies 25 i 29 d'octubre.

Programa de la XXV Carbonera de Forallac 2017

 

Destacats