:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 5

Forallac acull la concentració de dólmens més importants de les comarques gironines. Un important nombre d'ells es troben encara en bon estat de conservació.

Commemorem els 25 anys de la Carbonera PDF Imprimeix Correu electrònic

(18.09.17) L'any 1993, diversos membres de l'associació Amics de les Gavarres van engrescar dos excarboners, en Lluís Pla i en Simon Cruanyes, per encendre una carbonera al mas Baulida, a Sant Sadurní de l'Heura, al costat del camí dels Metges. Ho van fer, com aquell qui diu, en la intimitat, sense publicitat, únicament amb l'ànim de reviure i documentar aquest ofici perdut. L'any següent, esperonats per l'èxit de la primera cuita, en van fer una segona. Aquest cop ja hi va pujar més gent, la qual cosa indicava que l'activitat generava interès en el territori.

L'any 1995, la carbonera es va institucionalitzar quan l'Ajuntament de Forallac va assumir-la com a activitat pròpia, amb la complicitat dels seus precursors. Aquell any es va fer al camp de la Cadena, de Fitor, on va tenir una magnífica acollida. L'any 1996 es va traslladar al paratge del Sobellàs (batejat el 2015 amb el nom de paratge de Lluís Pla i Pascual), dins de la finca del mas Frigola, de Sant Climent de Peralta. Aquí ha crescut, s'ha fet gran i s’ha consolidat com un dels esdeveniments més esperats i multitudinaris de la tardor al massís de les Gavarres.

Monogràfic de la revista Gavarres i documental commemoratiu

Han passat, doncs, 25 anys de la primera carbonera i enguany celebrarem aquesta efemèride amb diverses iniciatives que ens permetran rememorar el camí recorregut. Entre d’altres, podem destacar la publicació d'un extens monogràfic, amb reportatges, entrevistes, perfils i moltíssimes fotografies, elaborat per Editorial Gavarres, i la projecció d'un documental commemoratiu del realitzador Antoni Martí, veí de Fonteta i col·laborador de la carbonera, que pràcticament des dels seus inicis ha estat testimoni proper i compromès amb la salvaguarda i divulgació de l'activitat. El monogràfic es presentarà el dia 12 d'octubre, durant l'encesa, i el documental es projectarà el divendres 13 d'octubre, a les 20 h, a la mateixa carbonera.

D'altra banda, el cartell anunciador d'aquest any també té una connotació commemorativa. Està protagonitzat per una gran fotografia de l'any 1998, en la qual apareixen Lluís Ribas, Lluís Pla i Martí Pruneda, tres dels carboners impulsors i ànimes de la Carbonera, a Sant Climent de Peralta.

Encesa d'Honor per a Ernest Costa Savoia

L'encesa honorífica d'enguany tindrà un simbolisme especial ja que anirà a càrrec del polifacètic i reconegut fotògraf, periodista i documentalista Ernest Costa i Savoia ( Bescanó, 1940). Costa ha estat qualificat com el "notari visual del nostre país", especialment en tot allò relacionat amb el paisatge, la natura i el patrimoni etnològic. Les seves aportacions a la cultura popular del nostre país són inqüestionables. De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, no hi ha racó que aquest fotògraf, que escriu pulcrament, no hagi retratat per a la posteritat. Té un fons de més de 400.000 imatges i ha publicat i col·laborat amb la majoria de diaris i revistes catalans. També ha participat en la realització d'una trentena d'audiovisuals i un bon grapat de llibres. És molt conegut el seu treball com a investigador sobre toponímia i varietats lingüístiques. La seva dilatada trajectòria li han fet ser mereixedor d'un bon nombre de premis i reconeixements.

Des de l’organització s’ha considerat que Costa personifica bona part dels valors que van inspirar i continuen guiant la celebració de la Carbonera, com són la recuperació i posada en valor del nostre patrimoni etnològic, cultural i identitari. D’altra banda, Costa ha seguit de ben a prop l’evolució de la Carbonera i l’any 1995 va posar imatges a un dels llibres, de referència en la matèria, El temps del carbó, escrit per Xavier Cortadellas.

Activitat fins al 29 d'octubre

Els actes de 25a carbonera arrencaran el dissabte 30 de setembre, a partir de les 9 h, amb el procés d'empilar. El dissabte següent, s'embalumarà i com és tradició, el 12 d'octubre s'encendrà. El procés de rescaldejar i desempilar es portarà a terme entre els dies 25 i 29 d'octubre. 

 

Destacats