:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 3

Forallac conserva una de les concentracions més notables de romànic català.

La XXII Fira Medieval de Peratallada reforça el seu caràcter divulgatiu PDF Imprimeix Correu electrònic

L’Ajuntament de Forallac ha volgut reforçar el caràcter divulgatiu de la Fira Medieval de Peratallada, per tal d’apropar aquesta època al gran públic, amb conferències, exposicions i exhibicions, que complementaran un cap de setmana intens. Peratallada ho té tot a punt per reviure l’1 i el 2 d’octubre, el seu esplendorós passat durant l’edat mitjana. Com a novetat, cal destacar que es recupera l’espectacle nocturn de dissabte; es podrà visitar el pati central del castell palau, on hi haurà una exposició d’armes i d’armadures; i que començaran les Jornades Gastronòmiques de la Cuina Medieval, promogudes pel col·lectiu Peratallada+ i l’Ajuntament, que s’allargaran tot el mes.

(23.09.16) Com ja és tradició, la Fira Medieval de Peratallada, una de les més veteranes de Catalunya, arriba amb un atapeït programa d’actes. La celebració permetrà que tots els visitants puguin reviure intensament l’esplendor del que va ser una les viles catalanes més importants durant l’edat mitjana. La fira segueix el model d’anteriors edicions i el seu eix vertebrador continuarà essent el mercat d’època, on els visitants podran trobar tota mena de productes elaborats artesanalment: formatges, mel, herbes, pa, pastissos, etc. Les parades estaran distribuïdes pels carrers i places del conjunt històric.

No obstant això, aquest any s’ha fet un important esforç organitzatiu per tal de reforçar el caràcter divulgatiu de la fira, fet que es concretarà amb la programació de conferències, exposicions i recreacions sobre l’edat mitjana.

Pel que fa a les conferències, se n'han programat dues el diumenge 2 d'octubre al matí, a la Sala Municipal El Teatret. La primera, a les 12 h,  anirà a càrrec del prestigiós arquitecte Joan Albert Adell, que parlarà dels orígens de Peratallada i dels valors del seu entorn històric. Adell és un reconegut arquitecte català, especialitzat en la restauració i rehabilitació del patrimoni arquitectònic, amb una especial dedicació científica a l'arquitectura romànica.

Tot seguit, a les 13 h, el grup Alma Cubrae, companyia i productora d'espectacles medievals i recreacions històriques, farà una xerrada sobre com han evolucionat les armadures al llarg dels segles. Cal destacar que al pati del castell palau de Peratallada, que és de titularitat privada i obrirà aquest espai al públic, es podrà visitar durant tot el cap de setmana una exposició sobre armes i armadures recreades artesanalment pel mateix col·lectiu.

La companyia Alma Cubrae tindrà un important protagonisme durant tota la fira. Entre d’altres actuacions, el dissabte a les 21 h, representaran l'espectacle nocturn Fatilleres, una obra de teatre amb elements de pirotècnia, humor i lluites.  A més, el dissabte a les 12.30 h, a la plaça del Castell, representaran l’obra didàctica Vestim al cavaller, on desmitifiquen llegendes urbanes del món medieval. També seran els responsables de la clausura del mercat medieval, el diumenge a les 19.30 h, amb el Pas d’armes, a la plaça del Castell, “una reunió dels nobles cavallers més importants de les contrades pe celebrar un torneig amistós per veure qui és el millor lluitador”. Es tracta d’una recreació de lluites reals sense coreografia amb armadures de 25 kg de pes. Aquest espectacle també es podrà veure el dissabte a les 18 h.

En el marc d’aquesta enfoc més divulgatiu, però a la vegada lúdic, la música trobadoresca també tindrà el seu espai amb un concert el dissabte a les 19.30 h, a l’església de Sant Esteve, a càrrec del trobador Alfons Encinas, que farà oferirà un recorregut històric –musical per l’època medieval.

Durant tot el cap de setmana hi haurà recreacions diverses, animacions infantils, música itinerant, demostració d’oficis d’època i activitats per a totes les famílies, amb el propòsit que grans i petits trobin al·licients per passar una bona jornada viatjant a l’edat mitjana.

Enguany, la Fira Medieval de Peratallada i la Fira Iber d’Ullastret, que se celebren el mateix cap de setmana, han iniciat una col·laboració per sumar sinèrgies, atès que moltes persones aprofiten la proximitat per visitar les dues fires.  Enguany, qui ho desitgi, podrà desplaçar-se d’una a l’altra per mitjà d’una ruta amb carro de cavalls.

Xerrada-degustació gratuïta i jornades gastronòmiques sobre la cuina medieval

Com ja es va fer l’any passat per primer cop, el col·lectiu Peratallada+ i l’Ajuntament de Forallac organitzaran per al divendres 30 de setembre, (19 h, Sala d’Exposició El Teatret, de Peratallada), com a acte previ a la fira, una xerrada-degustació gratuïta, oberta a tothom, al voltant de l’herència de la cuina medieval en la restauració local. La xerrada anirà a càrrec del reconegut periodista gastronòmic Salvador Garcia Arbós i estarà dedicada, enguany, al peix en la cuina medieval. Així mateix, diversos restauradors del col·lectiu Peratallada+ iniciaran aquest cap de setmana les Jornades Gastronòmiques de la Cuina Medieval, que s’allargaran tot el mes.

 

Destacats